• Budynek wielorodzinny, Bydgoszcz
  • Budynek wielorodzinny, Bydgoszcz
  • Budynek wielorodzinny, Bydgoszcz
Budynek o trzech kondygnacjach naziemnych o funkcji mieszkalnej oraz jednej kondygnacji podziemnej mieszczącej garaż, pomieszczenia techniczne pomieszczenia dla rekreacji mieszkańców (fitness) oraz komórki lokatorskie. Na parterze zlokalizowano salę zabaw dla dzieci oraz wózkownię. Komórki lokatorskie znajdują się również na wszystkich kondygnacjach naziemnych. Komunikację pionową stanowi jedna klatka schodowa oraz winda osobowa dostępne bezpośrednio z holu wejściowego.

Budynek stanowi zwartą bryłę na planie prostokąta zorientowaną dłuższą osią wzdłuż ulicy Czerwonego Krzyża i odsuniętą od ulicy w głąb działki dla zapewnienia kameralnej atmosfery dla mieszkańców. Elementem charakterystycznych wszystkich elewacji są głębokie loggie o zróżnicowanych wymiarach ze ścianami oraz balustradami pełnymi wykończonymi okładzinami ściennymi z lekkich płyt elewacyjnych imitujących drewno. Uzupełnienie balustrad pełnych stanowią balustrady szklane samonośne.

Drewniane, wysokie okna zapewniają dobre doświetlenie mieszkań i nadają budynkowi elegancji a elewacjom odpowiednich proporcji. Tarasy z donicami na zieleń na parterze nawiązują do „parkowego” charakteru otoczenia.


Budynek wielorodzinny


Lokalizacja: Bydgoszcz, ul. Czerwonego Krzyża

Zespół projektowy: Tomasz Słoniowski, Sylwia Sopińska, Agata Polkowska

Inwestor: Ebud-TBS

Pow. uż. mieszkań: 1680m2

Liczba mieszkań: 21m2

Data opracowania: 2016r.

Projekt konkursowy